Categories
Overig

Waarom is kweekverlichting zo belangrijk?

Het mag duidelijk zijn dat je planten voldoende zorg nodig hebben om te goed te kunnen groeien. En naast voldoende voeding en ruimte hoort hier ook het juiste licht bij. Wanneer jij je gewassen buiten laat groeien, is het natuurlijke zonlicht voldoende. Maar in het geval van een kweekkast is de juiste verlichting van belang. Kweekverlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende soorten, zodat je zonder al te veel moeite het weer buiten na kan bootsen.

Verschillende kleuren

Wanneer je op zoek gaat naar kweeklampen voor de groei van planten, zal je al snel zien dat je varianten tegenkomt in verschillende kleuren. Dit zijn gericht op een speciale groeifase van de planten, zoals de groeifase. De ledverlichting met een witte kleur is om het gewone licht na te bootsen, planten groeien namelijk niet in het donker. Maar daarnaast is er ook kweekverlichting in een specifieke kleur zoals roze of blauw. Deze hebben als doel het nabootsen van de verschillende seizoenen. Kijk voordat je verlichting aanschaft daarom altijd eerst goed in welke omstandigheden de gewassen het beste groeien. Niet alle planten nemen elke kleur even goed op. Het is mogelijk om de verschillende soorten kleuren te combineren in een kweekkast.

Warmte in de kweekkast

Naast ledverlichting, is er ook HPS-verlichting verkrijgbaar voor een kweekkast. Het verschil tussen deze twee is dat HPS-verlichting meer warmte afgeeft. Deze verlichting heeft vaak ook een koelere blauwe kleur. Het gevolg hiervan is dat het wel snel benauwd wordt in de kweekkast zelf. En net als te fel zonlicht, kan ook te veel warmte in de kweekkast de planten beschadigen. Daarom is het ook verstandig om te zorgen voor een goede afzuiging. Dit kan je regelen door ventilatoren aan te brengen in de kweekkast.

Zuinige kweekverlichting

Wat er precies nodig is voor de optimale groei van een plant, verschilt weer per gewas. In sommige gevallen moet de verlichting continu aan blijven staan, bij andere soorten is het toegestaan om het licht in de nacht uit te schakelen. Houd er dus rekening mee dat het licht in ieder geval veel zal branden en dit kan resulteren in een hogere stroomrekening. Wil je de kosten graag zo laag mogelijk houden? Kies dan in ieder geval voor ledverlichting, deze verbruiken de minste energie. Daarnaast heeft deze kweekverlichting de langste levensduur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.