Categories
In de tuin

Heb jij groene vingers?

Tuinieren: voor de een is het een hobby, voor de ander een verplichting waar niet bijzonder veel waarde aan wordt gehecht.

Groen?

Je hebt het vast wel eens gezien of gehoord in het nieuws: de Nederlandse tuinen worden in rap tempo een stuk minder groen. We hebben massaal de neiging de boel volledig vol te gooien met tegels. Makkelijk en onderhoudsvrij (al valt dat laatste te betwisten: we zijn met zijn allen in het voorjaar druk aan de slag met de hogedrukspuit om de groene aanslag te verwijderen en de maanden erna om het onkruid tussen de tegels uit te plukken).

Nu mag natuurlijk iedereen helemaal zelf weten hoe de tuin wordt ingericht. Her en der worden echter wel wat noodklokken geluid: al die betegelde tuinen zorgen ervoor dat het regenwater maar moeilijk weg kan lopen. De verwachting is dat we in de toekomst meer en meer met hoosbuien te maken zullen krijgen. Er valt veel neerslag in korte tijd, meer dan de afwatering op straat aankan. Betegelde tuinen nemen geen water op, maar laten het naar de straat die ook al onder water staat lopen. Tuinen met een zachte ondergrond, zoals gras of kiezels, zijn wél in staat om het water rustig weg te laten zakken, en zo de wateroverlast op straat niet nog groter te maken.

Ook is het een feit dat je in de meeste betegelde tuinen weinig bloemen en planten vindt. Wederom, ieders eigen keuze. Bedenk je echter wel dat insecten het steeds zwaarder krijgen, nu er minder bloemen komen. En al lijken de meeste van hen vervelende, kriebelende beestjes, zonder kunnen we hier op aarde niet.

Geen aanleg

Een groene tuin is dus beter voor het milieu, maar niet iedereen ziet het zitten om flink aan het tuinieren te slaan. Geen probleem: ook kleine aanpassingen kunnen al resultaat geven. Je kunt bijvoorbeeld een deel van de tegels in je tuin vervangen door kunstgras. Dit hoeft niet gemaaid te worden, blijft vele jaren in topvorm en ziet er altijd mooi uit. Een bijkomend voordeel is dat een kunstgras tuin veel meer water op kan nemen dan een betegelde, en je door te kiezen voor kunstgras dus goed inspeelt op de klimaatveranderingen. Geen tuin? Een kunstgras balkon kan natuurlijk ook. Dit heeft qua wateroverlast wat minder nut, maar ziet er wel een heel stuk gezelliger uit dan de betonnen vloer van je balkon. Zet er ook meteen een paar bloeiende planten op, hele simpele, die geen groene vingers maar alleen zo nu en dan wat water vereisen. Doe je de insecten ook een plezier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.