Categories
Tuin klusjes

De onderhoudsarme tuin

Voor mensen die niet al te groene vingers hebben of weinig tijd hebben om te tuinieren is een onderhoudsarme tuin een goede uitkomst. Met weinig zorgen kun je dan toch maximaal genieten van een mooie tuin. Hieronder volgen een aantal tips met betrekking tot de plantkeuze van een onderhoudsarme tuin, oftewel: wat zijn do’s! Planten kopen gaat na het lezen van dit artikel een stuk gemakkelijker!

Enkele do’s voor een makkelijke tuin

Het is van zelfsprekend om planten te kiezen die weinig onderhoud nodig hebben. Dit kan zijn in de vorm van geen specifieke snoei eisen, weinig water geven, niet ziekte gevoelig (waardoor je dus niet met bepaalde middelen moet gaan werken om ziektes en plagen te bestrijden) en een plant die in vrijwel alle omstandigheden kan groeien. Daarnaast is het slim om nog een stapje verder te kijken. Door te kiezen voor bijvoorbeeld groenblijvende bodembedekkers kan voorkomen worden dat zich onkruid ontwikkelt in je tuin. Dit scheelt je dan weer onkruid plukken en eerlijk is eerlijk, een groen tapijt van bijvoorbeeld Maagdenpalm (Vinca minor) of Goudaardbei (Waldsteinia ternata) is mooier dan een volledig betegelde tuin of grindbak.

Tuin opvrolijken

Om je tuin wat op te vrolijken bieden vaste planten een uitkomst. Dit kan zijn door middel van bladkleur of bloeiwijze. Kies makkelijke vaste planten die op vrijwel elke bodem goed groeien. Voorbeelden van makkelijke vaste planten zijn de Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Geitenbaard (Aruncus dioicus) of Geranium.

Aangezien de meeste vaste planten in de herfst en winter bovengronds afsterven, is het slim om de tuin aan te leggen in combinatie met andere groenblijvende planten, zoals groenblijvende heesters en siergrassen. Hierdoor heeft je tuin ook in de winter nog wat kleur. Voorbeelden van onderhoudsarme heesters zijn de Jeneverbes en Viburnum. Wil je heesters die ook in de winter bloeien? Kies dan voor een naakt- bloeier zoals bijvoorbeeld de welbekende Schijnhazelaar. Hou je meer van groenblijvende siergrassen doe onderhoudsarm zijn? Kies dan voor de Carex oshimensis ‘Evergold’ of Festuca glauca

Alle bovengenoemde tuinplanten zijn voordelig online te bestellen bij tuinplanten webwinkel Plant en Grow.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.