Categories
In de tuin

Zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen zie je eigenlijk altijd liggen op daken van woningen, maar zonnepanelen kan je ook in tuin leggen. Hier komt wel het een en ander bij kijken, dat zullen we hier dan ook bespreken.

 

Waarom zonnepanelen in de tuin?

Je vraagt je misschien af waarom mensen zonnepanelen in de tuin willen in plaats van op het dak van hun huis. De grootste rede is dat het dak niet geschikt is. Niet ieder dak is namelijk geschikt voor zonnepanelen. Zo zijn sommige daken te zwak, liggen de daken in de schaduw of is de woning een monumentaal pand. In deze gevallen is het niet mogelijk om zonnepanelen op het dak te plaatsen.

 

Aangezien zonnepanelen zoveel voordelen hebben, is het logisch dat deze mensen, waarbij zonnepanelen niet op het dak geplaatst kunnen worden, op zoek gaan naar een andere oplossing. Een oplossing kan zijn het plaatsen van zonnepanelen in je tuin!

 

Tuin

Niet iedere tuin is natuurlijk geschikt voor zonnepanelen. Zo is het voornamelijk belangrijk dat je genoeg ruimte hebt en dat er weinig tot geen schaduwval in de tuin is. Als dit het geval is, dan hebben de zonnepanelen namelijk als nog geen zin. Daarnaast is het handig als je een tuin op het zuiden hebt, want is het meeste zonlicht.

 

Naast de ligging van je tuin is het ook handig dat de zonnepanelen redelijk dicht bij de woning komen te liggen. De stroom die de zonnepanelen opwekken moet natuurlijk wel bij de woning komen. Hoe verder de zonnepanelen van de woning afliggen, des te meer bekabeling en materiaal nodig is. Dit zorgt ervoor dat de installatie meer storingsgevoelig wordt en dit zorgt ook voor een stijging van de kosten van de zonnepanelen. Zonnepanelen in de tuin zijn namelijk al een stukje duurder dan zonnepanelen op het dak, mede door het extra materiaal dat nodig is.

 

Vergunning

Het is niet altijd toegestaan om zonnepanelen te plaatsen in je tuin. Er moet namelijk rekening worden gehouden met zaken als het bestemmings- en omgevingsplan. Om erachter te komen welke regels er voor jouw tuin gelden, is het verstandig om een afspraak te maken met de Bouw- en Woningtoezicht (BWT) van je gemeente. Er is zijn namelijk geen vaste regels voor zonnepanelen in de tuin. De regelgeving omtrent het plaatsen van zonnepanelen in je tuin wisselt per gemeente.

 

Als je zonnepanelen toch liever niet in je tuin wilt plaatsen, zou je zonnepanelen ook op je tuinhuis of schuur kunnen plaatsen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.