Categories
Tuin klusjes

Vier tips voor de aanleg van een nieuwe tuin

Het is wetenschappelijk bewezen dat de aanwezigheid van natuur een positief effect heeft op ons mentale welzijn. Het zicht op slechts één boom kan al een wezenlijk verschil maken in hoe wij ons voelen en in hoe we naar onszelf kijken. Omdat de aanwezigheid van natuur een groot verschil kan maken is het van groot belang dat we onszelf er voldoende mee omringen. Door ervoor te zorgen dat jouw tuin, hoe klein die ook mag zijn, voldoende groen bevat, profiteer jij ook van alle positieve gevolgen van groen. Kan jouw tuin wel een opknapbeurt gebruiken en wil je de tuin opnieuw aan gaan leggen? Hier vind je vier tips voor het aanleggen van een prachtige, evenwichtige tuin.

De juiste verhouding beplanting en verharding

Een tuin bestaat eigenlijk altijd uit twee delen: beplanting en verharding. Onder beplanting vallen de borders, het gazon en alle bomen die de tuin rijk is, onder verharding vallen alle vormen van bestrating. Het is belangrijk dat deze twee elementen in balans zijn. Een overschot aan verharding zorgt voor een tuin met een kille, nietszeggende uitstraling, terwijl een overschot aan groen er juist voor zorgt dat de tuin een jungle lijkt. Door gebruik te maken van verschillende soorten beplanting en voldoende, maar niet te veel van de tuin te verharden, krijgt de tuin een warme en verwelkomende uitstraling en wordt het een plek waar je graag tijd doorbrengt.

Spelen met hoogtes

Wil je voorkomen dat jouw tuin een vlakke, saaie uitstraling krijgt? Door te spelen met hoogtes en verschillende lijnen krijgt jouw tuin diepte en een chique uitstraling. Zo kan je er voor kiezen om het terras wat hoger aan te laten leggen dan de rest, of kan je spelen met de hoogtes van de borders. Daarnaast zijn hoogteverschillen een goede manieren om verschillende delen van de tuin van elkaar te scheiden.

Het belang van voldoende privacy

Privacy is van groot belang. Dat geldt niet alleen voor binnenshuis, maar ook voor de tuin. Een open tuin met weinig beplanting kan ervoor zorgen dat voorbijgangers of buren vrij jouw tuin in kunnen kijken en volledig zicht hebben op het terras. Voldoende beplanting en goede erfafscheiding zorgen ervoor dat je ook in de tuin kunt genieten van privacy.

Tuinonderhoud in balans

Bij de aanleg van een nieuwe tuin moet je ook het tuinonderhoud in het oog houden. Heb je geen groene vingers of maar beperkt tijd en/of energie voor het onderhouden van jouw tuin? Dan is het aan te raden om een tuin aan te leggen die daarop inspeelt. Verschillende soorten beplanting en verharding zijn onderhoudsarm en zorgen ervoor dat je wel kunt genieten van een prachtige tuin, zonder dat je daar veel tijd voor onderhoud aan kwijt bent. Wil je helemaal geen tijd besteden aan het onderhouden van jouw tuin? Het tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier in Assen is uiteraard ook altijd een mogelijkheid.

Wil je zeker weten dat jouw tuin op de juiste wijze wordt aangelegd, zodat je er jarenlang van kunt genieten? Laat jouw tuinaanleg dan over aan een hovenier in Assen. De jarenlange ervaring en brede kennis van een hovenier zorgen ervoor dat jouw tuin volledig in balans is en op de juiste wijze wordt aangelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.