Categories
Tuin klusjes

Tuinverlichting aanleggen

Een tuin zonder goede verlichting? Dat is in de zomer lang niet altijd een pretje. Natuurlijk, het kan lang licht blijven en het kan zo zijn dat je totaal geen last hebt van invallende duisternis. Maar over het algemeen geldt toch dat je liever een tuin met goede verlichting tot je beschikking hebt. Daarom is buitenverlichting vaak een bruikbare en soms zelfs noodzakelijke aanvulling op je tuin. Maar om tuinverlichting aan te leggen, wat is daarvoor noodzakelijk?

Begin met een lichtplan
Het kan handig zijn om tuinverlichting pas aan te leggen nadat je met een elektricien of een andere expert hebt gesproken over een zogenaamd verlichtingsplan. In dit plan stippel je uit wat je wilt uitlichten en waar het licht het terecht moet komen. En wil je vooral licht voor in de zomer of wil je ook licht in de winter op andere plekken? Wil je alleen de vijver uitlichten of wil je juist het terras van de juiste lichtinvallen voorzien? Denk na over je lichtplan, dat gaat je helpen bij de uiteindelijk te maken beslissing.

Denk aan de duurzaamheid
Hoe meer licht je inzet, hoe meer elektriciteit je verbruikt. Dat is component 1 in het kader van duurzaamheid. Daarnaast wil je natuurlijk verlichting die even meegaat en die je niet om de 3 jaar moet vervangen. Component 2 in het kader van duurzaamheid. Voor die eerste component geldt dat je met LED-verlichting al veel kunt bereiken. Door dat type verlichting toe te passen, zorg je er voor dat je minder stroom verbruikt. Een lager stroomverbruik betekent een beperking van vervelende energiekosten.

Het tweede probleem kun je tackle-en door niet zomaar een lichtset te kopen, maar eventueel een expert te betrekken die je verder kan helpen. Daarmee voorkom je dat je een kat in de zak koopt. Ook is het handig om eventueel af te stemmen met de buren. Als jij een uitgebreide verlichting gaat aanleggen en zij gaan hetzelfde doen, dan behoort het misschien tot de mogelijkheden om een dealtje te sluiten. Houd daar rekening mee bij het uitvoeren van je klussen en je zult flink profiteren!

Leave a Reply

Your email address will not be published.