Categories
Tuin klusjes

Tuinontwerp

Een nieuwe droomtuin begint natuurlijk bij een goed ontwerp. Een nieuwe tuin ontwerpen vergt veel denk en meet werk. In dit artikel wil ik het met u er over gaan hebben hoe en war je moet doen voor een perfect tuin ontwerp.

Benodigdheden

Om een mooi tuin ontwerp te maken heb je natuurlijk een gereedschap nodig, zoals:

 • waterpas
 • touw
 • notitieblok
 • rolmaat
 • pen
 • een paar paaltjes

Noorden en Zuiden

waar is het noorden en waar is het zuiden? Dit moet je goed aangeven als je een tuin ontwerp gaat maken dit doe je door pijltjes te zetten richting het noorden. Houd u van in de zon zitten of juist in de schaduw? Eet u graag buiten? Deze vragen kunt u zich afvragen en op die manier uw zithoek of eethoek zelf inrichten op het ontwerp.

Basisvormen

Een ontwerp vraagt om lijnen en structuren dus je moet basis vormen gebruiken in een ontwerp. Er zijn 10 basis vormen:

 1. diagonale lijn
 2. rechthoek
 3. vierkant
 4. s-lijn
 5. c-lijn
 6. kruisende lijnen
 7. ruit
 8. driehoek
 9. ovaal
 10. cirkel

verwerk een van deze basisvormen in het ontwerp en combineer met basis vormen om uw perfecte tuin te ontwerpen.

Bestrating

bestrating maakt uw tuin (ontwerp) helemaal af, zonder bestrating kunt u niet optimaal genieten van uw tuin. Maar het moet wel passen bij u unieke tuin. Er zijn verschillende soorten bestrating zo heb je steen soorten en hout soorten. Zo kunt u combineren tussen terrassen van hout en bestrating in de tuin van steen. Meer informatie van bestratingen kan je hier vinden.

Vlekkenplan

In het vlekkenplan gaat u ontwerpen waar u uw basis ingrediƫnten wilt gaan plaatsen denk dan aan:

Gazon, vijver, bomen, hagen, planten, paden (bestrating), leidingen elektriciteit voor het licht in de tuin of 220V stopcontact, zit hoek, eet tafel, speeltoestellen enz.

Beplanting

Ontwerp waar u uw planten wilt hebben in de tuin houd hier rekening met het noorden en zuiden. Maak ontwerpen voor planten bakken zodat u plekken kan maken in uw tuin om planten te plaatsen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.