Categories
In de tuin

Mollen klemmen gebruiken in je tuin

Heb je een tuin met een mooi gazonnetje? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook al eens mollen gehad. Die rat-achtige beesten die je hele tuin overhoop halen en grote zandhopen achterlaten. Mollen zijn zowel in de zomer als de winter actief en het is vaak moeilijk te achterhalen waar ze nou vandaan komen of naartoe gaan. Van de een op de andere dag kan een mol zich ineens in je tuin nestelen en ‘s nachts kriskras door je tuin heel banjeren. Een probleem dat je het beste op kunt lossen door middel van mollen klemmen.

Wanneer je in de zomer door je tuin loopt en een hoop ziet kun je er voor kiezen om met de schop aan de gang te gaan om de hoop weg te krijgen of in de hoop dat je de mol tegenkomt. Dat is de truc die boeren vroeger toepaste. Ze stonden met de schop klaar bij een hoop en wachtten net zo lang tot er beweging was. Met één klap was je vervolgens van het probleem af. In de winter is dit echter al lastiger, want dan is ten eerste de grond een stuk harder, maar zit de mol ook een heel stuk dieper in de grond. Dat kan tot wel een halve meter schelen met de zomer! Dan heeft het dus weinig zin om met de spatel klaar te gaan staan! Sowieso hebben mensen tegenwoordig betere dingen te doen dan urenlang naast een molshoop te staan en te wachten tot de mol actief is. Waarom zou je dit doen als je hier ook materieel voor in kunt schakelen? Materiaal zoals mollen klemmen bijvoorbeeld.

Mollen klemmen

Al jarenlang worden er mollen klemmen gebruikt om mollen te vangen. Dit systeem scheelt jou als grondeigenaar niet alleen heel veel tijd bij het zoeken naar een mol, maar hij is ook bijna altijd succesvol. Een mollenklem is eigenlijk niets meer dan een ijzeren tang die drukgevoelig is en dicht slaat wanneer er iets langs op loopt. De tang is van elektrolytisch verzinkt ijzer, waardoor hij jaren meegaat en je hem dus keer op keer gebruiken kunt. De mol kan de klem niet voelen of opmerken en zal er gegarandeerd doorheen wandelen.

Het is verstandig altijd een mollenklem in huis te hebben, zodat je deze direct in kunt zetten. Dit is voornamelijk omdat de pakkans veel groter is wanneer de mol nog weinig gangen gegraven heeft. Dan gebruikt hij namelijk steeds dezelfde paar gangen om zich te verplaatsen. Wanneer je langer wacht en de mol de halve tuin al omgeploegd heeft, kost het echter veel meer tijd omdat hij nog weinig gebruik maakt van oudere gangen.

Hoe werken mollen klemmen?

Mollen klemmen zijn heel eenvoudig in gebruik en zorgen ervoor dat de mol op een niet bloederige manier wordt gedood. De mollen klemmen zijn toepasbaar in gazons, weilanden, langs sloten of in perkjes. Door de beugel die bovenop de klem zit, kun je de klem gemakkelijk opentrekken. Vervolgens kun je hem activeren door een klein metalen schuifje naar voren te schuiven. Hierdoor blijft de val openstaan en zal hij pas dichtklappen als het pinnetje wordt ingedrukt.

Een mollenklem dood de mol direct en zorgt dat dit op een schone manier gebeurt. Je kunt de mol eenvoudig uit de klem halen door hem bovenop weer open te knijpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.