Categories
In de tuin

Kweken onder de juiste omstandigheden

Je kunt je groenten en fruit natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt of op de markt. Maar als liefhebber van tuinieren is het natuurlijk nog leuker om je gewassen zelf te kweken. Deze smaken vaak ook nog eens een stuk lekkerder en verser. Om te zorgen dat je plantjes goed groeien, is het belangrijk om altijd te zorgen voor de juiste omstandigheden, zoals voeding en temperatuur. Daarnaast is het voor sommige planten nodig om deze eerst voor te kweken.

Planten buiten kweken

Wanneer je beschikt over voldoende ruimte in je tuin, kan je hier gerust je eigen moestuin aanleggen. Doe van tevoren wel goed onderzoek naar de soorten gewassen die je graag wilt laten groeien. In sommige gevallen is het juist schadelijk als je bepaalde planten naast elkaar kweekt. Komkommers en tomaten kunnen bijvoorbeeld niet naast elkaar groeien, omdat dit een slechte invloed heeft op de smaak en de planten halen elkaars voeding uit de bodem. In dit geval is het verstandiger om deze gewassen gescheiden van elkaar te planten. Daarnaast moet je ook altijd letten op het zonlicht, voordat je een plek uitzoekt om te gaan zaaien. Planten hebben zonlicht nodig, maar te fel licht is schadelijk. Staan je gewassen veel in de wind? Zorg dan voor een oplossing als een windscherm om de grootste vlagen tegen te houden.

Voorkweken

Het is niet in alle gevallen mogelijk om een gewas gelijk buiten te laten groeien. Dit omdat sommige planten niet meteen sterk genoeg zijn om de weersomstandigheden van buiten aan te kunnen. Na een dag met veel wind kunnen jonge plantjes bijvoorbeeld knakken. In dit geval zal je de plant dus binnen moeten voorkweken in een pot. Een voorbeeld hiervan is sla. Zaai de plantjes, geef om de paar dagen water en zorg dat de plant genoeg zonlicht krijgt. Na een aantal weken kan je de sla alsnog buiten in de tuin planten.

Binnen kweken met een kweekkast

Heb je geen tuin of balkon? Direct kweken met een complete kweekkast is dan ook nog een optie. Met deze kast regel je met gemak de juiste temperatuur en vochtigheidsgraad. Om hier wat extra controle op te houden is het ook nog mogelijk om een hydrometer aan te schaffen. Zo laat jij je gewassen altijd groeien onder de juiste omstandigheden. Een kweekkast is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zo is het ook mogelijk om binnen grote planten te kweken. Verder zijn de kasten eenvoudig in elkaar te zetten, de ledverlichting is daarnaast een energiezuinige oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.