Categories
In de tuin

Efficiënt je tuin onderhouden, 3 tips

Of je nou liefhebber bent van een minimalistische look voor je tuin, of het liefst deze ruimte voorziet van heel veel groen; je moet altijd tijd besteden aan het onderhoud. Veel mensen zien op tegen deze klus, omdat het best wel intensief kan zijn. Denk aan onkruid verwijderen, de planten snoeien en het gras maaien. Daar ben je zo een hele dag aan kwijt. Maar er zijn ook zeker een aantal manieren waarop jij je tuin efficiënt kunt onderhouden. Zo houd jij meer tijd over om te genieten van het heerlijke weer en het mooie aanzicht van je tuin.

Gooi tuinafval gelijk weg

Als jij je woning niet opruimt, dan blijft het rommelig. En op den duur stapelt de rommel zich op, waardoor je woonruimte minder overzichtelijk wordt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor je tuin. Dus om zoveel mogelijk onderhoud te besparen in de toekomst, is het belangrijk dat je tuinafval gelijk opruimt. Gooi bijvoorbeeld planten die je verwijderd hebt gelijk weg, zodat deze niet gaan rotten en het andere groen bederven. Deze werkzaamheden nemen niet veel tijd in beslag, maar op den duur heb je daar een hoop meer plezier van.

Voorkom onkruid

Onkruid is eigenlijk het grootste probleem onder de tuinliefhebbers. Deze kleine plantjes zijn niet alleen een doorn in het oog, maar groeien ook nog eens tussen de bestrating door en kunnen je andere planten flink beschadigen. Om onkruid te voorkomen is het belangrijk dat je het plantjes helemaal uit de grond trekt en zorgt dat de zaadjes niet verder kunnen verspreiden in de tuin. Te werk gaan met een schoffel of borstel is dan wel lekker snel, maar zal door de verspreiding van de zaadjes zorgen dat het gewoon weer verder gaat groeien. Zorg daarom dat er ook zo weinig mogelijk ruimte is tussen de planten, zodat deze zaadjes geen kans krijgen om weer uit te groeien tot onkruid. Een andere manier om dit tegen te gaan is de lege ruimte tussen de planten te bedekken met folie. Daarnaast is het nog een optie om deze vervelende plantjes tegen te gaan met onkruidverdelger.

Net als een echt groen gazon

Om je grasveld mooi groen te houden, zal je deze geregeld moeten maaien en voorzien van bemesting en kalk. En tijdens de warme zomerdagen is voldoende water een absolute must. Heb je weinig tijd of zin voor dit onderhoud? Dan is kunstgras ook een optie. Deze blijft het hele jaar door mooi groen en je hoeft er eigenlijk niet naar om te kijken. Je tuin laten voorzien van een kunstmatig gazon kan een investing zijn. Maar om op de kosten te besparen is samen kunstgras leggen ook een optie. In dit geval verwijder je zelf de oude grasmat en zorg je voor de nodige voorbereiding, zoals ophoogzand aanbrengen en het gedeelte in je tuin mooi vlak maken. De specialist kan dan gelijk aan de slag met de aanleg van het kunstgras.

Leave a Reply

Your email address will not be published.