Een eigen zwembad wordt steeds populairder

Steeds meer Nederlanders met een grote tuin kiezen ervoor om een zwembad aan te leggen. Hiervoor schakelen ze vaak een klusser in, maar een zwembad aanleggen kun je ook zelf doen. Maar hoe doe je dat precies, het aanleggen van een zwembad?

Een zwembad aanleggen: zo bereid je je goed voor

Voordat je begint met het bouwen van een eigen zwembad, is het verstandig te controleren of je een vergunning – een zogenoemde omgevingsvergunning – moet aanvragen bij de gemeente. Een vergunning is meestal niet nodig, behalve als je in een monumentaal pand woont of een agrarisch gebied. Check op Omgevingsloket.nl of een vergunning voor jou vereist is. Het is verstandig om een goede periode te kiezen om de klus uit te voeren. De belangrijkste tip is hier: voorkom vorstperiodes! Als de grond bevroren is, kun je namelijk niet goed graven en geen beton storten. Verder is het gebruikelijk om van tevoren een exacte bouwtekening te maken van het zwembad dat je wilt plaatsen. Daarop moeten de exacte maten (lengte, breedte, diepte) vermeld staan, zodat je tijdens de bouw niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ten slotte is het raadzaam om, voordat je aan de bouw van je zwembad begint, het budget vast te stellen. Maak een realistische begroting en bepaal wat je maximaal aan je zwembad wilt uitgeven.

Een zwembad aanleggen: zo voer je de klus uit!

Je begint het aanlegproces met het uitgraven van de grond, waarbij je het beste een graafmachine kunt gebruiken. De grond vlak je af met een laser. Na deze graafklus dien je een betonlaag van minstens 15 centimeter te storten met beton van middelkwaliteit, eventueel met een bewapening van 6 mm tot 8 mm, die uiteraard volledig waterpas gemaakt moet worden. Hierna trek je de muren van het zwembad op. Dit kan door betonblokken te gebruiken, die gemetseld of gelijmd worden, of door het gebruik van olystyreen of styropur bouwstenen. Wanneer de muren opgetrokken zijn worden de inbouwdelen geplaatst, gevolgd door het aanleggen van drukbestendige PVC-leidingen, evenals de filterinstallatie. Vervolgens breng je de folie aan. Als de folie goed is aangebracht, volgt de afwerking met het plaatsen van randtegels in specie. Dit is een secuur werk, omdat de randtegels aan de buitenkant van je zwembad zichtbaar zijn en je qua uiterlijk natuurlijk een mooi en strak zwembad wilt hebben. Zorg daarom voor een strakke afwerking en stop de voegen goed en strak dicht. Afsluitend vul je de grond aan met gestabiliseerd zand. Deze grond mag niet aangetrild worden!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *