Categories
In de tuin

Een tuintje voor je kind(eren)

Heb je groene vingers? En zijn naast jou ook je kinderen vaak in de tuin te vinden? Dan is het wel zo leuk om samen aan de slag te gaan met een tuintje die ze helemaal zelf kunnen onderhouden. Zo leren ze niet alleen meer over bloemen en planten, maar ook over de verantwoordelijkheid en de verzorging van al het groen. Want hoe leuk is het als ze na verloop van tijd ook echt resultaat gaan zien. Tegenwoordig heb je keus genoeg in wat je precies gaat planten in dit speciale tuintje.

Een kleurige tuin

Wil je graag klein beginnen? Dan is het een idee om te starten met het planten van een aantal bloembollen. Maak er een echte happening van en laat ook gelijk zien uit welke varianten je kind allemaal kan kiezen. Bloembollen bestellen kan online. Daar staat ook een foto van de bloem bij, zo kan je kind gelijk zien wat er uiteindelijk gaat groeien in de tuin. Begin klein en plant een klein aantal bloembollen in de tuin wanneer het voorjaar is. Laat je kind het zand scheppen zodat het wat losser wordt en vraag vervolgens om een diepe kuil te maken. Daar kan vervolgens de bloembol in. Vervolgens kan de kuil weer dichtgemaakt worden met het zand en giet er wat water over. Je kan er ook een ander speels element aan toevoegen en de bloembollen in de vorm van een hart of een ster planten. Nu is het wachten totdat de bloembollen uit gaan komen. Is het project geslaagd? Dan kan je de volgende keer uitbreiden met meerdere soorten bloemen.

Eigen groenten en fruit

Hoe leuk is het om de dingen die je laat groeien ook uiteindelijk echt kan eten? Wanneer je kind helemaal enthousiast wordt van de kleine moestuintjes van die ene bekende supermarkt, kan je hier ook je eigen grotere versie van maken in de tuin. Zoek in dit geval een plek waar veel zonlicht is en focus je eerst op één tot twee verschillende gewassen (zoek ook van tevoren uit of deze soorten naast elkaar kunnen groeien en geschikt zijn voor het seizoen). Begin bijvoorbeeld met sla en tomaatjes. Deze zijn vrij eenvoudig om te laten groeien. Ga vervolgens samen regelmatig met je kind de tuin in om deze plantjes water te geven.

Verwelkom de beestjes

Begint je kind te gillen bij het zien van een insect? Zo’n kriebelend beestje kan ook heel eng zijn. Maar heel veel insecten doen geen kwaad en zijn juist heel interessant om te bestuderen. Wanneer je kind niet veel geeft om planten, maar wel nieuwsgierig is naar het leven in de natuur kan je altijd een insectenhotel ophangen. Dit neemt nauwelijks ruimte in en daarnaast is dit een veilige manier om de beestjes beter te bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.