Categories
In en om het huis

De verzorging van ficussen

Ficussen zijn al jaren een zeer populaire kamerplant, vele soorten sieren onze kamers. De plant komt oorspronkelijk uit meerdere continenten, namelijk Afrika, Zuid Amerika, Australiƫ en Aziƫ. Kwekerij de Groot vertelt ons hoe je het beste een ficus kunt onderhouden.

Water geven

De grond waarin de Ficus staat dient altijd licht vochtig te zijn, het is verstandig om kleine hoeveelheden water te geven, de wortels mogen niet in het water staan. Vooral bij nieuwe planten is het belangrijk om regelmatig de vochtigheid te controleren, is de grond na 6 dagen nog steeds nat, dan krijgt de plant teveel water. Is de grond na 2 dagen al droog, dan krijgt hij te weinig. De hoeveelheid water is ook afhankelijk van de temperatuur, grootte van de plant en hoeveel licht hij krijgt. Een ficus kan je ook regelmatig sproeien om stof te verwijderen, dit doet de plant goed.

Lichtintensiteit

Ficussen hebben over het algemeen veel behoefte aan zonlicht, het liefst minimaal 5 uur per dag. Plaats de plant in het begin niet in direct zonlicht, Ficussen worden gekweekt onder gecontroleerd licht. Plaats de ficussen daarom geleidelijk dichterbij een raam zodat ze kunnen wennen. Ze komen aan die 5 uur per dag door een plant op 2-3 meter van een ruim op het zuiden de plaatsen of direct voor een raam op het noorden, oosten of westen.

Verpotten

Verpot een Ficus in de lente periode of direct na aanschaf. Tegen eventuele beschadigde wortels is het het beste om een ficus in de lente de verpotten, dit omdat de wortels dan sneller kunnen herstellen. Doe dit als de pot te klein wordt, een ficus groeit eenmaal sneller als het verpot is. Als het te snel gaat stel het verpotten dan een jaar uit.

Voeding

Geef ficussen geen voeding in de herfst of winter, begin pas weer met voeden als de voedingsstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Kijk voor het bemesten op de verpakking voor de juiste dosering, overvoeding zal de Ficus niet ten goed doen.

Onderhoud

Ficussen kunnen blad laten vallen nadat ze verplaatst zijn of als ze te weinig licht krijgen, geef in dit geval niet meer water dan normaal, teveel water zorgt ervoor dat ze nog meer verliezen. Plaats in de winter de plant eventueel dichterbij het raam, met de juiste verzorging zal de plant in de lente weer helemaal herstellen. Snoei de plant in elk najaar of als hij te groot wordt, zo blijft de ficus mooi compact.

Leave a Reply

Your email address will not be published.