Categories
Tuin klusjes

Boom onderhoud

Omdat een boom optimaal moet groeien en bloeien moet hij onderhouden worden. In dit artikel vertellen we hoe u het beste u boom kan onderhouden.

Snoeien

Door je boom op het juiste moment te snoeien blijft hij op zijn mooist. De bomen kan je het beste in de winter snoeien omdat ze dan in winterrust zijn en omdat je dan alle overzicht heb over de boom zodat je weet waar je moet snoeien.

De vier snoei stappen

  1. Kies voor een recht oom hoog groeiende tak en snoei dubbelde knoppen weg.
  2. Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen.
  3. Snoei takken die tegen elkaar schuren weg dit voorkomt wonden aan de boom en het voorkomt schimmels die graag in de wonden groeien.
  4. Snoei max 1/3 deel in een keer weg als je meer weg snoei dan reageert de boom met veel waterlot. Dit zijn snelgroeiende rechtopstaande takken in een boom.

En geniet van een mooie groeiende en bloeiende boom!

Bomen verplaatsen

Bomen verplaatsen vereist zorgvuldig werk zo moet je bepalen hoe de boom in staat is en dan ook of de boom optimaal kan gaan groeien op de nieuwe locatie. Krijg de boom genoeg ruimte? hoe is het met de bodem gesteld? Hoe staat het met de wortelkuit?

Groeiplaatsverbetering

Op veel plekken is het voor een boom niet ideaal om te groeien, kijk hierbij bijvoorbeeld naar grote steden waar de grond niet optimaal is. Maar door groei plaats verbetering word dit een ander verhaal. Door met een apparaat perslucht in de bodem te spuiten komen er kleine scheurtjes in het bodemprofiel waardoor meer ruimte is voor de wortels. Vervolgens word de nieuwe groeiplaats gevuld met organisch materiaal (door perslucht) door deze manier ontstaat er een nieuwe duurzame groeiplaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.