Categories
Tuin klusjes

Alles wat je moet weten over bomen snoeien

Het snoeien van bomen is één van de meest gevaarlijke en moeilijke onderdelen van boomverzorging. Bomen snoeien is een flinke klus die alleen uitgevoerd kan worden als men over voldoende kennis van bomen beschikt en gebruik kan maken van professionele snoeimaterialen. Daarom is het aan te raden om het bomen snoeien over te laten aan een professioneel boomverzorgingsbedrijf. Jouw bomen laten snoeien door een professional zorgt ervoor dat jouw bomen altijd in topconditie zijn.

Waarom moet je bomen snoeien

Het snoeien van bomen is iets wat van nature niet hoeft, maar in de meeste gevallen wel wenselijk is. Door een boom regelmatig te snoeien blijft de boom mooi, gezond en veilig. De redenen om een boom te snoeien kunnen heel divers zijn. Zo kan een boom gevaar opleveren voor zijn omgeving door topzware takken of grote takken die doorgangen en zicht belemmeren. Daarnaast kan het voorkomen dat de kroon van een boom een vreemde of ongewenste vorm aanneemt of te groot wordt. Door de boom te snoeien heeft de kroon weer de gewenste vorm en grootte. De laatste reden om een boom te snoeien kan het verhogen van de vruchtopbrengst zijn. Door een fruitboom af en toe te snoeien wordt de vruchtopbrengst verhoogd en wordt de kroon van de boom voller.

Wanneer moet je bomen snoeien

Op de vraag wanneer een boom het beste gesnoeid kan worden, is geen eenduidig antwoord te geven. De beste periode om een boom te snoeien is afhankelijk van het soort boom. Voor de meeste bomen geldt dat ze het beste tussen november en maart gesnoeid kunnen worden. Voor ABC-bomen is dit echter niet het geval. ABC-bomen beginnen te ‘bloeden’ als ze in deze periode gesnoeid worden en moeten juist gesnoeid worden als ze volledig in het blad zitten. Zeker weten dat jouw bomen op het juiste moment gesnoeid worden? Jouw bomen laten snoeien door een boomverzorgingsbedrijf zorgt ervoor dat jouw bomen altijd op de juiste wijze en op het juiste moment gesnoeid worden. Zo kan jij altijd genieten van prachtige, gezonde bomen.

Hoe moet je bomen snoeien

Bij het snoeien van bomen is het belangrijk dat je niet meer dan 20% van de blad dragende takken wegsnoeit. Snoei je meer weg, dan wordt de groei van de boom belemmerd. Het is aan te raden om de grotere takken in twee keer te snoeien, om het afscheuren en/of het breken van de takken te voorkomen. Als laatste is het belangrijk dat takken niet vlak langs de stam worden weggesnoeid. Dit zorgt voor onnodig grote snoeiwonden en vergroot de kans op boomziektes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.